Utrymningsövning

Genomför en utrymningsövning varje år. Om inte din personal är förberedd på hur en utrymning går till kan det bli en panikartad stressituation som snabbt kan leda till livsfara.

Utrymningsövning med GBG Brand

Vid en nödsituation som kräver utrymning av byggnaden kan läget snabbt bli kritiskt. Under en panikartad stressituation kan snabba beslut lätt leda till livsfara om du inte är förberedd. Därför är det viktigt att företaget har en väl inarbetad rutin för hur en utrymning ska gå till där samtliga anställda vet var utrymningsvägar och nödutgångar finns. Den kunskapen får de bäst genom regelbundna utrymningsövningar. I vissa fall kan utrymningsövningar ersättas med information om den ger likvärdiga kunskaper. Det beror på vad för typ av verksamhet som är i byggnaden och vad för brandrisker som finns.

Utrymningsövningen planeras av oss i samarbete med er SBA-grupp, brandskyddsansvarige och utrymningsledare. Här kommer personalen lära sig hur de ska bete sig vid en utrymning, vilka utrymningsvägar som ska användas och vad som händer om de är blockerade. Det här blir också en övning som sätter utrymningsledarna på prov där de får se till att utrymningen sker på ett säkert sätt, kontrollera att alla är i säkerhet och att alla tar sig till den utvalda återsamlingsplatsen.

utrymningsövning & utrymningsledare

Utrymningsledarens funktion

Utrymningsledaren ansvarar för att utrymning kan ske på ett säkert sätt. Det bästa är att den ansvariga utrymningsledaren, det kan vara flera, har på sig en väst som tydligt märker ut att det är just dem som är ansvariga.

De ska se till att alla som befinner sig i lokalen tar sig omedelbart till återsamlingsplatsen. Utrymningsledaren ansvarar även för att personer med funktionsnedsättning får den hjälp de behöver för att ta sig ut.

Den utvalda återsamlingsplatsen fungerar som en samlingsplats för evakuerade personer. Här ska utrymningsledaren räkna ihop alla. Är det en stor fastighet med många personer kan det finnas fler utrymningsledare och då måste de ha en rutin att samordna uppräkningen, möjligen tillsammans med en utrymningskoordinator.

Frångänglighet

Alla arbetstagare ska kunna utrymma arbetsplatsen. Kan du komma in så ska du kunna komma ut. För de arbetstagare med funktionsnedsättning kan det behövas särskilda utrymningshissar som kan användas även vid brand. Alternativt en tillfälle utrymningsplats där arbetstagare kan invänta på hjälp. Platsen ska vara väl skyddad mot rök och värme.

Återsamlingsplats

Återsamlingsplatsen är en samlingsplats för evakuerade personer. Här kommer utrymningsledaren kontrollera att alla har utrymt byggnaden. Återsamlingsplatsen ska ligga i nära anslutning till byggnadens utgång, men så pass långt ifrån byggnaden att människors liv inte riskeras om elden sprider sig, uppstår kraftig rökutveckling eller risk för explosion.

Brandutrymningsplan

En brandutrymningsplan är en plan som visar vad man ska göra vid en brand. Det är viktigt att ha en plan på plats så att alla i byggnaden vet vad de ska göra och var de ska gå i händelse av en brand. Det är också viktigt att öva utrymningsplanen regelbundet, så att alla i byggnaden känner till och är redo att agera om en brand uppstår.

Vanliga frågor

 

Vi besvarar de vanligaste frågorna om utrymning och utrymningsövningar. Här hittar du information om vad syftet är med åtgärderna, hur det kan hjälpa ditt företag, och varför det är viktigt att anlita professionella experter för dessa tjänster.

Hur ofta bör man göra utrymningsövningar?

Räddningstjänsten rekommenderar att utrymningsövningar genomförs minst en gång per år.

Vad ska jag göra om det börjar brinna?

Det första du ska göra är att RÄDDA, VARNA, LARMA och sedan SLÄCKA om du bedömer att du klarar det.

Ett rimligt förfarande är:

  • Rädda dig själv och andra i din närhet
  • Under utrymning försöker ni alla varna så många som möjligt i samband med er utrymning.
  • Därefter larma räddningstjänsten.
  • Sedan, om du tror att du klarar av det, försöka släcka branden. Annars inväntar du brandkåren.
Var ska utrymningsskyltar sitta?

Utrymningsskyltar ska placeras där de lätt kan ses i en lokal oavsett var du befinner dig.

Vad utmärker en utrymningsväg?

Utrymningsvägar ska vara tydligt skyltade och utformade att de är lätta att använda. Det ska i regel finnas minst två utrymningsvägar.

Det som oftast blir en anmärkning på är att utrymningsvägar är blockerade eller att nödutgångar är låsta. Det kan vara att så kallade tillfälliga lagerlösningar gör att det sätts kartonger och möbler som hindrar utrymningsvägar eller att de till och med ställs mitt framför en nödutgång. Den tillfälliga lösningen kan bli en dödsfälla.

Hur ska en utrymningsplan se ut?

En enkel och tydlig utrymningsplan är en grundläggande komponent för att rädda liv vid en nödsituation. Börjar det brinna eller att du hör brandalarmet går igång ska du snabbt kunna hitta en utrymningsplan. De ska vara strategiskt utplacerade. I den här stressade situationen ska du lätt kunna förstå vilket håll du har nödutgångar och eventuella brandsläckare.

utrymningsövning - Återsamlingsplats

Behöver du göra en utrymningsanalys?

Syftet med en utrymningsanalys är att rädda liv. Ju mer förberedd du är på en brand, desto fler liv kan räddas. En utrymningsanalys innehåller en noggrann granskning och bedömning av era lokaler för att identifiera potentiella risker och säkerhetsbrister vid en utrymning.

Utrymningsanalysen innehåller en utvärdering och granskning av:

  • Utrymningsvägar
  • Nödutgångar
  • Brandlarm
  • Brandsläckare
  • Annan nödutrustning
  • Personalens kunskap och medvetenhet av brand och nödprocedurer

Genom att genomföra en utrymningsanalys kan vi upptäcka eventuella brister i din brandsäkerhetsinfrastruktur i god tid och vidta åtgärder för att förbättra säkerheten. När vi granskar och bedömer utrymningsvägar, nödutgångar och nödsystemutrustning ser vi till att de överensstämmer med rådande säkerhetsrutiner och att de fungerar korrekt.

SBA GBG BRAND

Allt i ett avtal

Skaffa vårt Allti1-avtal och få tillgång till vår digitala SBA-plattform där du bland annat kan dokumentera och rapportera åtgärder. Det ingår årliga funktionskontroller och mycket mer.

Brandskydd GBG Brand information, utbildningar m.m.

Funktionskontroll av säkerhetsutrustning

Garantera en trygg och säker arbetsmiljö och följ de lagkrav som finns och se till att all säkerhetsutrustning fungerar som den ska.

Utrymning brand - brandutrymning GBG BRAND

Brandutrymning och nödutgångar

Undvik att din fastighet blir en dödsfälla. Låt oss göra en utrymningsanalys och kontrollera att utrymningsvägar är fria och nödutgångar är olåsta.