Brandutrymning
GBG Brand ser till att ditt företag och fastighet är säker att vistas i. Vid en brand och utrymning måste utrymningsplaner vara tydliga, utrymningsvägar och nödutgångar markerade och inte blockerade eller låsta. Detta kan rädda liv.
Utrymningsanalys
Syftet med en utrymningsanalys är att rädda liv. Ju mer förberedd du är på en brand, desto fler liv kan du rädda. En utrymningsanalys innehåller en noggrann granskning och bedömning av era lokaler för att identifiera potentiella risker och säkerhetsbrister vid en utrymning.
Utrymningsanalysen innehåller en utvärdering och granskning av:
- Utrymningsvägar
- Nödutgångar
- Brandceller
- Brandlarm
- Brandsläckare
- Säkerhetsutrustning
- Personalens kunskap och medvetenhet av brand och nödprocedurer
Genom att genomföra en utrymningsanalys kan vi upptäcka eventuella brister i din brandsäkerhetsinfrastruktur i god tid och vidta åtgärder för att förbättra säkerheten. När vi granskar och bedömer utrymningsvägar, nödutgångar och nödsystemutrustning ser vi till att de överensstämmer med rådande säkerhetsrutiner och att de fungerar korrekt.
Utrymningsplaner och om det börjar brinna
En enkel och tydlig utrymningsplan är en grundläggande komponent för att rädda liv vid en nödsituation. Börjar det brinna eller att du hör brandalarmet går igång ska du snabbt kunna hitta en utrymningsplan. De ska vara strategiskt utplacerade. I den här stressade situationen ska du lätt kunna förstå åt vilket håll du har nödutgångar och eventuella brandsläckare.
Det första du ska göra är att RÄDDA, VARNA, LARMA och sedan SLÄCKA om du bedömer att du klarar det.
Ett rimligt förfarande är:
- Rädda dig själv och andra i din närhet
- Under utrymning försöker ni alla varna så många som möjligt i samband med er utrymning.
- Därefter larma räddningstjänsten.
- Sedan, om du tror att du klarar av det, försöka släcka branden. Annars inväntar du brandkåren.
Brandutrymning och nödutgångar
Det som oftast blir en anmärkning på är att utrymningsvägar är blockerade eller att nödutgångar är låsta. Det kan vara att så kallade tillfälliga lagerlösningar gör att det sätts kartonger och möbler som hindrar utrymningsvägar eller att de till och med ställs mitt framför en nödutgång. Den tillfälliga lösningen kan bli en dödsfälla.
Problemet är också att nödutgångar är låsta på grund av att försäkringsbolagets avdelning för inbrott och stöld krävt att dörren ska vara låst fastän det bryter mot brandskyddet.
Exempelvis när Anders på GBG Brand gjorde en brandskyddskontroll på eget bevåg på ett stort hotell i Stockholm upptäckte han brott mot brandskyddet. När Anders följer en utrymningsväg via ett trapphus och till slut kommer till en nödutgång finns där en låst gallerdörr framför med en text “ring på klockan vid utrymning”. Han kände sig tvungen att ringa på klockan för att se vad som hände.
Efter ett par minuter kommer en ilsken portier som undrar vad Anders håller på med. Han sa att han kom från GBG Brand och säkerhet AB som nu bor på hotellet och passade på att kolla brandsäkerheten: “Här får det inte vara en låst dörr.”
Portiern började med en gång att ursäkta sig och sa att det förvarades dyrbar utrustning bakom motsatta dörren och att försäkringsbolaget krävt att ytterdörren skulle vara låst. Portiern ringer upp VDn som kommer inom en timme och är riktigt arg tills han inser hur problematiskt det här verkligen är och ber direkt om ett möte dagen efter.
Vi kan hjälpa dig att se till att både brandsäkerhet och inbrottssäkerhet håller även gentemot ditt försäkringsbolag. Kontakta oss så hjälper vi dig göra en korrekt brandskyddskontroll.
Länkar till flera lämpliga sidor:
Finns det några lagkrav på utrymningsplan?
I Sverige finns normalt sett en kravbild om att samtliga arbetsplatser bör ha en utrymningsplan enligt föreskrifterna i Arbetsmiljölagen. Utrymningsplanen utgör en betydelsefull del av företagets arbete med brandsäkerhet och syftar till att förbereda och skydda såväl anställda som besökare vid eventuella nödsituationer, framförallt vid brand. Enligt lagen ska utrymningsplanen vara utformad på ett sätt som är lätt att förstå och följa för alla som vistas på arbetsplatsen. Kraven på utrymningsplaner kan variera beroende på arbetsplatsens storlek, verksamhetsområde och antalet anställda. Lagstiftningen ger dock vissa undantag när det gäller kravet på utrymningsplaner.
Undantag från kravet på utrymningsplan kan ges om lokalerna är överblickbara och alla som vistas där har god lokalkännedom. Det innebär att om arbetsplatsen är sådan att det är enkelt att orientera sig och samtliga personer som vistas där regelbundet känner till lokalerna väl, kan det finnas undantag från att behöva upprätta en utrymningsplan. Trots detta är det alltid rekommenderat att ha en utrymningsplan, oavsett om det krävs enligt lag eller inte, eftersom det är ett viktigt verktyg för att säkerställa en trygg arbetsmiljö och underlätta en effektiv utrymning vid en nödsituation.
Enligt Arbetsmiljölagen är det krav på att utrymningsplanen ska vara tydlig och innehålla viktig information. Det ska framgå hur man larmar vid brand eller annan nödsituation, samt vilka utrymningsvägar som ska användas och var de finns. Planen bör också inkludera information om samlingsplatser och eventuella särskilda anvisningar för personer med funktionsnedsättning eller som har behov av särskilt stöd vid utrymning. Det är även viktigt att utrymningsplanen är uppdaterad och att alla anställda har tillgång till den samt har kunskap om hur de ska agera vid en nödsituation.
Det är arbetsgivarens ansvar att se till att utrymningsplanen är korrekt upprättad, implementerad och att samtliga anställda har kunskap om dess innehåll och hur man agerar vid en nödsituation. Regelbunden övning och utbildning är också avgörande för att säkerställa att alla anställda är förberedda och kompetenta när det gäller utrymningsprocedurer och att agera vid en nödsituation. Arbetsgivaren bör organisera regelbundna utrymningsövningar för att säkerställa att alla anställda är förtrogna med utrymningsvägar, samlingsplatser och nödutrustning.
För att möta kraven på en korrekt utformad utrymningsplan och säkerställa efterlevnad av Arbetsmiljölagen kan det vara fördelaktigt att anlita oss som experter inom brandsäkerhet, för att genomföra en utrymningsanalys och skapa en skräddarsydd utrymningsplan för er arbetsplats.
Vanliga frågor
Vi besvarar de vanligaste frågorna om utrymningsanalys och utrymningsplaner. Här hittar du information om vad syftet är med åtgärderna, hur det kan hjälpa ditt företag, och varför det är viktigt att anlita professionella experter för dessa tjänster.
Vad är syftet med en utrymningsanalys?
Syftet är att noggrant granska och bedöma säkerheten vid en nödsituation i era företagslokaler. Genom att identifiera eventuella risker och brister kan ni vidta åtgärder för att förbättra säkerheten och minimera skador vid en eventuell utrymning. Analysen utvärderar utrymningsvägar, nödutgångar, nödsystem, brandvarnare och annan relevant utrustning för att säkerställa att de uppfyller säkerhetsstandarder och fungerar korrekt. Genom att genomföra en analys kan ni öka medvetenheten om säkerhet, förbereda era anställda och skapa en trygg arbetsmiljö.
Hur kan en utrymningsanalys hjälpa mitt företag?
En analys hjälper ert företag genom att identifiera eventuella brister och risker i er brandsäkerhetsinfrastruktur. Genom att granska utrymningsvägar, nödutgångar och nödsystem kan ni se till att de är i enlighet med säkerhetsstandarder och fungerar korrekt. Genom att förbättra säkerheten och minimera riskerna för skador och förluster vid en nödsituation kan ni skapa en trygg arbetsmiljö för era anställda. Dessutom kan en analys bidra till att uppfylla lagstadgade krav och säkerhetsföreskrifter, vilket kan minska den juridiska risken för ert företag.
Vilka steg ingår i en utrymningsanalys?
En analys involverar flera viktiga steg. Först genomförs en noggrann inspektion av era lokaler, där utrymningsvägar, nödutgångar, brandvarnare och annan nödsystemutrustning granskas. Därefter bedöms personalutbildning och medvetenhet om nödprocedurer för att säkerställa att era anställda är korrekt förberedda. Baserat på resultaten från analysen kan rekommendationer ges för att förbättra brandsäkerheten och utrymningsplanen. Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer skapar en analys en omfattande och anpassad bedömning av er säkerhetssituation.
Hur ofta bör en utrymningsanalys genomföras?
Rekommenderad frekvens för utrymningsanalyser varierar beroende på företagets storlek, bransch och byggnadstyp. Generellt sett är det bra att genomföra en utrymningsanalys regelbundet, oftast årligen eller vartannat år. Det beror dock också på eventuella förändringar i er verksamhet eller byggnad, till exempel om ni har genomfört ombyggnationer eller ändrat utrymningsvägar. Det är också viktigt att genomföra en utrymningsanalys om ni har upptäckt brister eller haft incidenter som kan påverka brandsäkerheten. Genom att genomföra regelbundna utrymningsanalyser kan ni säkerställa att er utrymningsplan är aktuell och anpassad till era aktuella behov och att er brandsäkerhetsinfrastruktur är i gott skick.
MEN, jobbar du i ett företag med en välutbildad och fungerande SBA-grupp som går sina fyra SBA-ronder per år behöver du inte oroa dig då alla delar i en utrymningsanalys ska ingå i SBA-dokumentationen.
Vad är skillnaden mellan en utrymningsanalys och en utrymningsplan?
En utrymningsanalys och en utrymningsplan är två olika aspekter av brandsäkerhet, men de är nära relaterade. En utrymningsanalys är en noggrann granskning och bedömning av er brandsäkerhetsinfrastruktur för att identifiera eventuella brister och risker. Den syftar till att ge en överblick över er aktuella säkerhetssituation och utgör grunden för att förbättra er brandsäkerhet. Å andra sidan är en utrymningsplan en konkret plan som skapas baserat på resultaten av utrymningsanalysen. Den inkluderar tydliga instruktioner, kartor och anvisningar för hur man ska agera vid en nödsituation och säkerställer att era anställda kan utrymma byggnaden på ett säkert sätt. Utrymningsplanen är resultatet av utrymningsanalysen och ska uppdateras regelbundet för att reflektera eventuella förändringar i er verksamhet eller byggnad.
Vi på GBG Brand är experter inom utrymningsanalyser och utrymningsplaner för företag. Vi kan hjälpa er att genomföra en noggrann utrymningsanalys och skapa en skräddarsydd utrymningsplan som är anpassad efter era behov och följer de senaste säkerhetsstandarderna. Kontakta oss idag för att optimera säkerheten i ert företag och skapa en trygg arbetsmiljö för era anställda.
Brand- och utrymningsprodukter
Vi förser dig med nödvändiga brand- och säkerhetsprodukter. Vi ser också till att du har rätt produkt på rätt plats. Viktigast är att skydda dig, dina anställda och besökare för brandrisk.
Våra kurser
Vi har utbildning inom SBA, allmän brandkunskap, brandskydd, utrymning och HLR. Vi har även särskilda utbildningar för brandskyddsansvariga och utrymningsledare.
SBA - allt i ett avtal
Skaffa vårt Allti1-avtal och få tillgång till vår digitala SBA-plattform där du bland annat kan dokumentera och rapportera åtgärder. Det ingår årliga funktionskontroller och mycket mer.